Vulkaan Fuego gooit roet in het eten

De vulkaan Fuego ligt 40 kilometer van de stad Antigua en is nog altijd zeer actief. Van 10-13 october is de vulkaan voor de 9de keer dit jaar zeer actief geweest en heeft de laatste keer zelfs lava uitgestoten tot wel 300 meter boven de vulkaan. De lava stroomde tot 100 meter naar beneden waar het stolde.
Het wonen in de buurt van deze vulkaan heeft gevolgen voor de grotendeels agrarische en arme bevolking. De hoeveelheid as die de krater uitstoot heeft bijvoorbeeld een deel van de bladeren vernield die gebruikt worden voor de bereiding van de traditionele maaltijd – de ‘tamales’.  De afgenomen verkoop is desastreus voor de gezinnen die leven van dit inkomen.  Tevens zijn vele daken beschadigd door de heftige regen in het regenseizoen.

Ook het suikerriet seizoen loopt ten einde, wat betekent dat veel seizoenarbeiders hun werk verliezen, wat weer leidt tot frequente berovingen op de wegen naar de dorpen. Tegenwoordig gaan veel rovers  in plaats van een directe aanval over op een meer moderne en populaire manier, namelijk afpersing van kleine bedrijven. Daarom is extra spannend geworden voor Vamos Adelante om toezicht te houden op de projecten.  Ze zeggen: “we hebben veel geluk nodig en “kloppen op veel hout” voor we aan de reis beginnen.”

Ook de vulkaan Pacaya in Escuintla, Guatemala was zeer actief. de laatste uitbarsting was in juni 2015.

Lees de hele nieuwsbrief van Vamos Adelante

Fuego-27sep15

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *