In ons logo gebruiken wij de quetzal; een flamboyant gekleurd vogeltje dat in de regenwouden van Latijns-Amerika leeft. Het is het heiligste symbool van de Maya’s, die ongeveer 60% van de bevolking van Guatemala uitmaken. Het vogeltje staat symbool voor vrijheid en rijkdom. Voor vrijheid omdat de quetzal sterft in gevangenschap en voor rijkdom omdat zijn veren vroeger zeer kostbaar waren.
De quetzal staat ook afgebeeld op de vlag van Guatemala en is de naam van hun nationale munteenheid.
Algemene informatie over Guatemala:
Guatemala is een land in Centraal-Amerika, grenzend aan Mexico, Belize, Honduras en El Salvador. (klik voor kaart) Guatemala heeft een uitermate gevarieerd landschap. In het centrum en noordwesten van het land bevindt zich een hoogvlakte met berg- en vulkaantoppen tot boven 4000 meter hoogte. In departement Petén bevinden zich de beroemde Maya ruïnes van Tikal. De zuidelijke kuststreek en het westen van Guatemala zijn relatief vlak en worden intensief gebruikt voor het verbouwen van suikerriet, fruitteelt en veeteelt.
Guatemala is een land met een woelige en gewelddadige geschiedenis. Na 36 jaar conflicten en burgeroorlogen waar vooral de bevolking de dupe van geworden is, is er sinds 1996 eindelijk vrede. De vredesakkoorden die toen zijn getekend, zijn nooit echt uitgevoerd. In Guatemala worden de mensenrechten nog steeds geschonden. Nu heb je een burgerregering aan de macht, Otto Perez is de president, maar ook aan zijn handen kleven er verdachte zaken, duistere praktijken uit het verleden, de huidige corruptie….
De bevolking bestaat uit een mix van indigenas of indianen, waarvan de grootste groep de Maya-bevolking is, bestaande uit 23 verschillende groepen met elk hun eigen taal, en de mestiezen en de blanken. Spaans is de landstaal, maar daarnaast heb je ook nog K’iche, Kaqchikel, Qégchi en Mam als enkele voorbeelden van de Maya-taal. Onderling kunnen zij elkaar niet verstaan. Alle officiële documenten zijn in het Spaans. De ongeletterdheid onder de Maya’s is groot. Dit maakt hen een gemakkelijk slachtoffer van corruptie.
In Guatemala zijn de verschillen tussen rijk en arm groot. De armste Guatemalteken zijn van inheemse (indiaanse) afkomst en leven op het platteland.
- Inwoners: 14,3 miljoen (2004)
- Inwoners dat de leeftijd van 40 jaar niet haalt: 14,1% (2000-2005)
- 1 op de 3 Maya vrouwen heeft geen toegang tot gezondheidszorg of anticonceptie.
- 20 % van de meisjes heeft 2 of meer kinderen als ze 18 is. Maya vrouwen krijgen nog steeds vaak 10 kinderen.
- 75% van de Maya bevolking leeft in armoede. 54% van de bevolking leeft van minder dan 2 $ per dag. 13 % leeft van minder dan 1,25 ¢ per dag.
- een Guatemalteekse vrouw heeft 67% meer kans te sterven tijdens de bevalling dan een Amerikaanse vrouw.
- bijna 50% van de kinderen onder de 5 jaar is chronisch ondervoed. (80% van de Maya bevolking) Maar 6 landen ter wereld hebben een hogere score.
- Guatemala heeft ter wereld het hoogste percentage geweld tegen vrouwen!
- Ongeveer 1 op de 4 vrouwen in de vruchtbare leeftijd krijgt in Guatemala te maken met huiselijk geweld.
- In 2013 kwamen 564 vrouwen door geweld om het leven. Sinds 2000 werden er al meer dan 7000 vrouwen vermoord.
- Guatemala wordt voortdurend geplaagd door de ene na de volgende natuurramp: zware regens vernielen de gewassen, vulkanen stoten roet, stof en lava uit, tropische stormen vernielen wegen en huizen.
(Bronnen: Ministerie van Buitenlandse Zaken, UNDP, CIA)
De overheid biedt nauwelijks hulp aan de ondervoede landelijke bevolking, van wie velen onder de armoedegrens leven. Daarom zijn de burgers van dit land afhankelijk van de steun van particuliere niet-gouvermentele organisaties om de toegang tot onderwijs, medische zorg en voedsel.
Help ons helpen! Doneer nu.
Guatemala heeft ook zo veel rijkdom aan cultuur, natuur, kleur en gebruiken die zo de moeite waard zijn. De mensen zo lief en vriendelijk.
Foto’s van Maaike’s bezoek aan Guatemala in 2006